VANDERKAAIJ Cultural Projects
Afb: Erwin Olaf Hope # 5 (detail)Afb: diverse kunstenaars AanZet! afb: Merijn Bolink. Zonder titel (detail)

projectleiding fondsenwerving adviesProgrammaplan Kunstvereniging Diepenheim (projectleiding)

Opening 'Het landschap en de romantische verleiding' ( 2014)

Voorjaar-2014-opening-007-web

Van januari 2013 tot september 2015 was ik intendant van Kunstvereniging Diepenheim, een van de weinige Nederlandse presentatie-instellingen voor beeldende kunst in een landelijke omgeving. In 2013 stelde ik het programmaplan 2014 – 2015 op, met de titel ‘Uitzicht zonder eind’. Thema’s die daarbij hoorden waren natuur, isolement en naoberschap. Naast ruimtelijke kunst en tekenkunst heb ik in dit plan sterk de nadruk gelegd op landschapskunst, onder de noemer ‘De Tuinen van Diepenheim’. Met het concept van ‘een kunstinstelling zonder muren' nodigde ik kunstenaars, curatoren en bezoekers uit tot dwalen, rondkijken, maar vooral: van de paden afgaan. Dit heeft geresulteerd in een levendig tentoonstellingsprogramma, met acht tentoonstellingen per jaar, naast verschillende ‘buitenactiviteiten’ rondom de Tuinen van herman de vries, het Gazebo van de Belgische kunstenaar Urbain Mulkers en The Non Urban Gardens (www.thenonurbangarden.nl).

Meer »

AanZet!, prijs voor jong talent (projectleiding)

Foto: Rik Klein Gotink

aanzet4 

Voor de editie van 2011, 2012 en 2013 ben ik door Kunstvereniging Diepenheim gevraagd de projectleiding op mij te nemen van AanZet!, prijs voor jong talent in Oost-Nederland. Dit talentontwikkelingsproject was oorspronkelijk bedoeld om jonge kunstenaars, afgestudeerd in Oost-Nederland, een podium te bieden en de band tussen hen en de regio te versterken. Ik heb deze prijs uitgebreid met partners en deelnemers uit het aanpalende Duitse Münsterland.

Meer »

Merijn Bolink en de filosofie der dingen (projectleiding)

afb. Merijn Bolink. Zonder titel

hersenen

Werk van Merijn Bolink (1967) is prominent in aanwezig in de collectie van ABN AMRO. Zijn werk is niet alleen kwalitatief van hoog niveau, maar bovendien door zijn speelsheid en diversiteit aan invalshoeken ook zeer aansprekelijk. Wat een filosoof doet met woorden, doet Merijn Bolink met de dingen. Hij is gefascineerd door de idee dat de deeltjes die je om je heen ziet, een andere werkelijkheid bevatten. In nauwe samenwerking met de kunstenaar zette ik in 2012 een tentoonstelling op in de IJsseltoren in Zwolle. Ter gelegenheid daarvan stelde ik tevens een toegankelijke catalogus samen.

Periode; voorjaar 2012

Meer »

Aan de grenzen van de schilderkunst (projectleiding)

Afb: Lisette Huizenga. Caleidoscopia (detail)

caleidoscopia

Aan de grenzen van de schilderkunst (februari – mei 2011)

De IJsseltoren aan de A28 is op het eerste oog een kantoorpand zoals er veel zijn. De bedrijven in het pand (ABN AMRO, Delta Lloyd en Essent)  hebben de ruime hal van het pand tot een permanente tentoonstellingsruimte gemaakt. In opdracht van ABN AMRO zette ik met de kunstenaar Lisette Huizenga een tentoonstelling op van haar digitale werk. Tevens was ik verantwoordelijk voor concept, tekst en productie van de catalogus en heb ik een aantal client treatment evenements georganiseerd, voor preferred clients van ABN AMRO.

Meer »

ARTSTART (projectleiding)

spiegeler

spiegeler

ARTSTART is een gezamenlijk initiatief van ABN AMRO’s Dialogues Incubator en Stichting Artes. Doel: de kunstwereld ontsluiten voor een breder publiek, door middel van een website, een digitale leeromgeving en kunstevenementen in samenwerking met partners uit kunstwereld.

 Deelactiviteiten:

  • Digitaal aanbod creëren voor leerlingen en scholen met een Cultuurkaart. Leerlingen kochten met hun klas beeldende kunst en leerden zo iets over kunst, het aanleggen van een verzameling en allerlei algemene vaardigheden zoals onderhandelen, presenteren omgaan met geld.
  • Organisatie kunstevenementen voor specifieke doelgroepen van ABN AMRO, o.m. rondom een pop up galery in London tijdens Frieze Art Fair en een finissage van de tentoonstelling Private Lives / Vite Private van Erwin Olaf  (doelgroep: klanten van ABN AMRO Zwitserland). Daarnaast acties met kunstbeurzen als Art Amsterdam, Art Rotterdam en de Affordable Art Fair.
  • Schrijven en uitvoeren van sales- en marketingplannen

Periode: 2009 - 2011

Meer »