VANDERKAAIJ Cultural Projects
Afb: diverse kunstenaars AanZet! Afb: Erwin Olaf Hope # 5 (detail)afb: Merijn Bolink. Zonder titel (detail)

projectleiding fondsenwerving advies

Volledig portfolio

Hieronder treft u mijn volledige portfolio aan op de terreinen Projectleiding, Fondsenwerving en Advies. De meest recente projecten staan bovenaan. Voor een rubricering per categorie: klik op een van de rubrieken o projectleiding o fondsenwerving o advies hierboven.

Dwalen door Deep'n (fondsenwerving en projectleiding)

Het Gazebo van kunstenaar Urbain Mulkers

natuurdwalen gazebo gerlinde schrijver

Kunstvereniging Diepenheim is een bijzonder fenomeen: twee hypermoderne gebouwen voor ruimtelijke kunst en tekenkunst en verschillende kunstenaarstuinen temidden van eeuwenoude landgoederen. De Kunstvereniging bleek voornamelijk de doorgewinterde kunstliefhebbers aan trekken, terwijl er toch veel potentiële interesse aanwezig is bij bijvoorbeeld de vele natuurliefhebbers en in historie geïnteresseerde inwoners van het stadje. Om hier verandering in te brengen heb ik samen met Stichting Beeldruimte Dwalen door Deep’n opgezet. Anekdotes en verhalen vormden de basis voor een boekje met een drietal door kunstenaars vormgegeven ‘dwaalkaarten’. Iedere kaart vertegenwoordigt een ander perspectief: ‘geschiedenis/erfgoed, ‘natuur’ en  ‘kunst’. Zo ontstond een gelaagde beleving die de verbeelding prikkelt en uitnodigt tot een intensieve verkenning van Diepenheim. Mijn rol was die van algeheel regisseur en fondsenwerver.

Meer »

Programmaplan Kunstvereniging Diepenheim (projectleiding)

Opening 'Het landschap en de romantische verleiding' ( 2014)

Voorjaar-2014-opening-007-web

Van januari 2013 tot september 2015 was ik intendant van Kunstvereniging Diepenheim, een van de weinige Nederlandse presentatie-instellingen voor beeldende kunst in een landelijke omgeving. In 2013 stelde ik het programmaplan 2014 – 2015 op, met de titel ‘Uitzicht zonder eind’. Thema’s die daarbij hoorden waren natuur, isolement en naoberschap. Naast ruimtelijke kunst en tekenkunst heb ik in dit plan sterk de nadruk gelegd op landschapskunst, onder de noemer ‘De Tuinen van Diepenheim’. Met het concept van ‘een kunstinstelling zonder muren' nodigde ik kunstenaars, curatoren en bezoekers uit tot dwalen, rondkijken, maar vooral: van de paden afgaan. Dit heeft geresulteerd in een levendig tentoonstellingsprogramma, met acht tentoonstellingen per jaar, naast verschillende ‘buitenactiviteiten’ rondom de Tuinen van herman de vries, het Gazebo van de Belgische kunstenaar Urbain Mulkers en The Non Urban Gardens (www.thenonurbangarden.nl).

Meer »

De Saet & Cruyt Experience

 ooghoogte- houten luiken+mensen

 

Wereldwijd is Nederland de grootste exporteur van zaden en jonge planten. Vanouds floreert deze bedrijfstak in de streek rond Enkhuizen; naar men zegt dankzij het gematigde microklimaat, tussen Noordzee en (voormalige) Zuiderzee. In opdracht van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en een aantal internationale zaadveredelingsbedrijven ontwikkelde ik in samenwerking met BMC advies, XPEX Experience Experts en Bastiaan Jongerius Architecten het concept voor een nieuw educatief paviljoen,  waarin het ambachtelijke verleden wordt gekoppeld aan het high tech heden van de sector. Met name leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs en het MBO bedenken hier ‘voedsel en bloei voor de hele wereld’. 

Meer »

Product-marktcombinaties voor de Heerlijckheid Diepenheim

Herberg De Pol etc.

In Diepenheim kregen enkele beeldbepalende gebouwen een (culturele) herbestemming: o.a. een voormalige dorpsherberg, een oude maalderij, een stadsboerderij en een zogenaamd ‘Diepvrieshuisje’ uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. De gebruikersgroep van wat nu de Heerlijckheid Diepenheim wordt genoemd bestaat uit enkele professionele cultuurinstellingen (Bibliotheek, Kunstvereniging, festivalorganisatie Kunsten op straat) naast een groot aantal amateurverenigingen en cursusorganisaties. In opdracht van de voorbereidingsgroep onderzocht ik de mogelijkheden om door middel van samenwerkingsprojecten de basisprogrammering van de verschillende deelpartijen te verrijken. Dit heeft geresulteerd in een rapportage met inhoudelijk verrassende, maar ook financieel profijtelijke product-marktcombinaties met partners uit o.m. de zorg, het onderwijs en het toeristisch bedrijfsleven.  

Meer »

AanZet!, prijs voor jong talent (projectleiding)

Foto: Rik Klein Gotink

aanzet4 

Voor de editie van 2011, 2012 en 2013 ben ik door Kunstvereniging Diepenheim gevraagd de projectleiding op mij te nemen van AanZet!, prijs voor jong talent in Oost-Nederland. Dit talentontwikkelingsproject was oorspronkelijk bedoeld om jonge kunstenaars, afgestudeerd in Oost-Nederland, een podium te bieden en de band tussen hen en de regio te versterken. Ik heb deze prijs uitgebreid met partners en deelnemers uit het aanpalende Duitse Münsterland.

Meer »

Merijn Bolink en de filosofie der dingen (projectleiding)

afb. Merijn Bolink. Zonder titel

hersenen

Werk van Merijn Bolink (1967) is prominent in aanwezig in de collectie van ABN AMRO. Zijn werk is niet alleen kwalitatief van hoog niveau, maar bovendien door zijn speelsheid en diversiteit aan invalshoeken ook zeer aansprekelijk. Wat een filosoof doet met woorden, doet Merijn Bolink met de dingen. Hij is gefascineerd door de idee dat de deeltjes die je om je heen ziet, een andere werkelijkheid bevatten. In nauwe samenwerking met de kunstenaar zette ik in 2012 een tentoonstelling op in de IJsseltoren in Zwolle. Ter gelegenheid daarvan stelde ik tevens een toegankelijke catalogus samen.

Periode; voorjaar 2012

Meer »

Kunstadviezen ABN AMRO MeesPierson (advies)

 

Impressiebeeld Contrapunt

Impressie contrapunt

Als adviseur ben ik betrokken bij de inrichting van met name de internationale vestigingen van ABN AMRO MeesPierson. Per 1 juli 2010 was ABN AMRO MeesPierson een feit: een nieuw bedrijf, een nieuw merk met een nieuwe positionering. Binnen de  bank ontstond de behoefte deze nieuwe positionering duidelijk terug te laten komen in de kantoren, zodat deze herkenbaar zijn voor klanten, adviseurs en medewerkers. In het nieuwe branding concept staat de ondernemende klant, met een ondernemende geest, die geinteresseerd is in nieuwe dingen, voorop. Op basis hiervan wordt een brede selectie gemaakt uit het diverse aanbod van de twee deelcollecties van ABN AMRO en Fortis, met aandacht voor verschillende media, verschillende stijlen, oud & nieuw. Uitgangspunt is altijd de kwaliteit van het werk, naast criteria als consistentie in uitstraling en beheersbaarheid.

Meer »

Zuiderzeemuseum (fondsenwerving)

Foto: Zuiderzeemuseum

zuiderzee2

Van maart 2011 tot en met september 2012 ben ik voor het Zuiderzeemuseum werkzaam geweest als interim fondsenwerver. Samen met het hoofd communicatie en de nieuw aangetrokken vaste fondsenwerver heb ik een nieuwe strategie opgesteld en een nieuwe interne werkwijze geïnitieerd. Naast het opnieuw sluiten van een meerjarig contract met een structurele financier hebben we een groot bedrag aan projectondersteuning binnengehaald, niet alleen bij de bekende cultuurfondsen, maar vooral ook uit andere sectoren: visserij, scheepvaart en duurzaamheid.

Periode: maart 2011  - september 2012

Meer »

Aan de grenzen van de schilderkunst (projectleiding)

Afb: Lisette Huizenga. Caleidoscopia (detail)

caleidoscopia

Aan de grenzen van de schilderkunst (februari – mei 2011)

De IJsseltoren aan de A28 is op het eerste oog een kantoorpand zoals er veel zijn. De bedrijven in het pand (ABN AMRO, Delta Lloyd en Essent)  hebben de ruime hal van het pand tot een permanente tentoonstellingsruimte gemaakt. In opdracht van ABN AMRO zette ik met de kunstenaar Lisette Huizenga een tentoonstelling op van haar digitale werk. Tevens was ik verantwoordelijk voor concept, tekst en productie van de catalogus en heb ik een aantal client treatment evenements georganiseerd, voor preferred clients van ABN AMRO.

Meer »

ARTSTART (projectleiding)

spiegeler

spiegeler

ARTSTART is een gezamenlijk initiatief van ABN AMRO’s Dialogues Incubator en Stichting Artes. Doel: de kunstwereld ontsluiten voor een breder publiek, door middel van een website, een digitale leeromgeving en kunstevenementen in samenwerking met partners uit kunstwereld.

 Deelactiviteiten:

  • Digitaal aanbod creëren voor leerlingen en scholen met een Cultuurkaart. Leerlingen kochten met hun klas beeldende kunst en leerden zo iets over kunst, het aanleggen van een verzameling en allerlei algemene vaardigheden zoals onderhandelen, presenteren omgaan met geld.
  • Organisatie kunstevenementen voor specifieke doelgroepen van ABN AMRO, o.m. rondom een pop up galery in London tijdens Frieze Art Fair en een finissage van de tentoonstelling Private Lives / Vite Private van Erwin Olaf  (doelgroep: klanten van ABN AMRO Zwitserland). Daarnaast acties met kunstbeurzen als Art Amsterdam, Art Rotterdam en de Affordable Art Fair.
  • Schrijven en uitvoeren van sales- en marketingplannen

Periode: 2009 - 2011

Meer »